Mézes pogácsa

2012. december 10., hétfő · Posted in , ,


Karácsonyra ezt a mézes pogácsát ajánlom. Nagyon egyszerű, könnyen el lehet készíteni, sütés után már puha és meg is őrzi puhaságát nagyon sokáig.

Hozzávalók:
  • 1 dl méz,
  • 1,5 dl tej,
    5 dkg vaj,
  • 1 tasak vaníliás cukor, vagy eszencia
  • 1 zacskó mézeskalács fűszer, (ha nincs, akkor 1/2 evőkanál gyömbér, 1/2 evőkanál szegfűszeg és 1/2 evőkanál fahéj)
  • 1/2 evőkanál szódabikarbóna,
  • 45 dkg liszt,
  • 20 dkg cukor
A cukormázhoz és díszítéshez:
  • 1 – 2 tojásfehérje (annak függvényében, hogy mennyi máz szükséges)
  • 20 dkg porcukor
  • színes, apró díszítő cukorka, vagy dara
Egy lábasba 1 dl mézet, 1,5 dl tejet, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 csomag mézeskalács fűszer keveréket (vagy a megfelelő fűszereket), valamint 5 dkg vajat összekeverünk. A tűzhelyen fölmelegítjük, amíg a méz és a vaj fel nem olvad benne. Ez azért szükséges, hogy könnyen lehessen a tésztával dolgozni. Egy tálban összekeverünk 45 dkg lisztet, 20 dkg cukrot, fél evőkanál szódabikarbónát (levegőssé, könnyűvé teszi a tésztát), majd  hozzáadjuk a felmelegített vajas-mézes fűszerkeveréket. Kissé sötét színe lesz, de nem kell megijedni.   Összedolgozzuk a fűszeres tésztát. A tészta akkor jó, ha jól formázható állagúra összeáll, ezért, ha szükséges igény szerint öntsünk hozzá egy kis langyos tejet, miközben gyúrjuk.  Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, és mintákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőbe tesszük és kb. 10 perc alatt megsül. Nagyon kell vigyázni, mert hamar megég.

A cukormáz: 2 tojás fehérjét felverünk 20 dkg porcukorral úgy, hogy kemény hab legyen belőle,   megkenjük vele a pogácsákat és szórunk rájuk színes apró cukorkát. Másnapig hagyjuk száradni. Nagyon sokáig eláll, anélkül, hogy megkeményedne.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.