Archive for március 2014

Püspökkenyér

2014. március 30., vasárnap · Posted in ,

Még sosem sütöttem püspökkenyeret. Mindig csak nézegettem és gondoltam, hogy jó lenne egyszer sütni, de sosem vettem rá magam, a tegnapig. Most elkészítettem életem első püspökkenyerét, de sajnos elkövettem azt a hibát, hogy a legnagyobbik kalácsformába tettem és lapos lett. De az íze isteni!

Hozzávalók:
  • 3 tojás,
  • 8 ek cukor,
  • 8 ek tej,
  • 4 ek olaj,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 1 kk vaníliás cukor,
  • 30 dkg liszt,
  • 6 dkg dió.
A liszthez hozzáadtam  a sütőport és összekavartam. A tojásfehérjékből kemény habot vertem és félretettem. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavartam. Hozzáadtam a tejet, a diót, és az olajat, majd az egész masszát óvatosan összekavartam. Végül kanállal, finoman, beleforgattam a tojáshabot. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába öntöttem. Előmelegített sütőben, közepes tüzön szép, aranybarnára sütöttem. Nagyon gyorsan és könnyen el lehet készíteni.

Tejfölös spagetti csirkefalatkákkal

2014. március 27., csütörtök · Posted in ,


Hozzávalók:
  • filézett csirkemell apró kockára vágva,
  • kevés olíva olaj,
  • só,
  • bors,
  • tejföl,
  • házi pizzaszósz,
  • spagetti. 
Az apróra vágott csirkemellet sóztam, borsoztam és kevés forró olajon megpirítottam. A spagettit sós vízben megfőztem (al dente). Leöntöttem róla a vizet, hagytam lecsepegni, majd tányérba tettem. A tejfölt és a pizzaszószt összekavartam, ráöntöttem a spagettire, majd rátettem a csirkefalatkákat. Jó étvágyat!

Párolt sertésoldalas petrezselymes krumplival

2014. március 26., szerda · Posted in ,


Hozzávalók:
  • füstölt sertésoldalas,
  • egy fej hagyma egészben,
  • pár cikk fokhagyma,
  • krumpli,
  • kevés olaj,
  • vágott petrezselyemzöld,
Az oldalast megmostam, a hagymával meg a fokhagymával és annyi vízzel, hogy ellepje, feltettem párolni. Mire lefőtt a víz róla, már puha is volt. Utána illik pirosra sütni, de én ezt a műveletet kihagytam. 
A krumplit héjában enyhén sós  vízben megfőztem. Leöntöttel róla a vizet. 10 másodpercre hideg vízbe tettem, majd meghámoztam. Kockára vágtam és kevés, forró olajon megforgattam, majd megszórtam vágott petrezselyemzölddel. Savanyú uborkával tálaltam.

Spagettis, kukoricás omlett

2014. március 20., csütörtök · Posted in , ,

Nem kell ehhez sem nagy tudomány. Maradékból is el lehet készíteni hamar. 


Hozzávalók:
  • főtt spagetti,
  • kukorica,
  • tojás, 
  • só,
  • kevés olaj.
A kukoricát a kevés olajon megpirítottam, hozzáadtam a főtt spagettit, megforgattam az olajban, majd ráöntöttem a felvert tojásokat. Megsóztam és kavargatva megsütöttem. Savanyú uborkával és céklasalátával tálaltam.

Tárkonyos csirkeleves

2014. március 19., szerda · Posted in


Hozzávalók
  • 1 db filézett csirkemell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 l víz
  • sárgarépa
  • zöldborsó
  • 1 kanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • ecetes tárkony
  • 2 ek tarhonya

A csirkemellet kicsontoztam és kockára vágjtam. A felforrósított olívaolajon a  vöröshagymát üvegesre dinszteltem, majd hozzáadtam a csirkemell kockákat és kicsit megpirítottam. A kockára vágott sárgarépát és a zöldborsót a hússal együtt rövid ideig pároltam. Én fagyasztott zöldséget használtam, olyant, amiben csak borsó és sárgarépa volt. Utána 1 kanál lisztet szórtam rá és felöntöttem  a 2 l  vízzel. Ízesítésül sót, és ecetes tárkonyt adtam hozzá, majd a tarhonyát. Minden hozzávalót puhára főztem.  Tejföllel dúsítottam.

Isteni finom! Már látom, hogy ez rendszeres lesz nálunk az "étlapon"  :)

Rakott karfiol

2014. március 18., kedd · Posted in , ,

Ez egy másik változata a karfiolnak, ahogyan én szoktam készíteni.  Nagyon egyszerű és ugyanakkor nagyon finom is!


Hozzávalók:
  • 1 nagy fej karfiol,
  • kevés só,
  • 2 ek zsemlemorzsa,
  • 3 - 4 tojás,
  • tetejére reszelt sajt.


A karfiolt rózsáira szedtem, megmostam, majd sós vízben  félig puhára főztem. Leöntöttem róla a vizet és hagytam lecsepedni. Egy jénai tálat olajjal kikentem (lehet vajat is használni). Megszórtam zsemlemorzsával, rátettem a karfiol rózsákat és kicsit elhelyeztem őket. Ráöntöttem a felvert tojásokat, megszórtam reszelt sajttal és közepes lángon megsütöttem. Igazából pirosra kellett volna sütni, de nem volt szívem csak a színért tovább sütni. Nem mindegy mennyit sűl, a vitaminok miatt.

Hagymás kenyér

2014. március 17., hétfő · Posted in ,

Nálunk mindenki szereti a hagymás kenyeret, ezért elég gyakran sütök ilyent.


Hozzávalók:
  • 60 dkg BL 55-ös kenyérliszt,
  • 1 csomag száraz élesztő,
  • 1 kávéskanál cukor,
  • kb. 3-4 dl langyos víz (nekem 3 dl-t vett fel),
  • 3 kávéskanál só,
  • 4 közepes fej vöröshagyma (felaprítva és olajon megpirítva),
  • 3 evőkanál olaj + amennyit felvesz a hagyma pirítása,
  • 1 kk őrölt kömény,
  • 1 kk pirospaprika.

A lisztet egy dagasztótálba tettem, beleszórtam az élesztőt, a sót, a cukrot, a köménymagot, a pisorspaprikát és összekavartam. Kevés olajon megpirítottam az apróra vágott hagymát és olajostól együtt hozzáadtam a liszthez. Jól összekavartam, hozzáadtam a 3 ek olajat, maj a langyos vízzel tésztát gyúrtam belőle.  Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Utána lisztezett deszkán finoman átgyúrtam, két részre osztottam, veknit formáltam belőlük és egy éles késsel kicsit bevágtam a tetejüket. Majd sütőpapírral kibélelt kalácsformába tettem. Előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem.


Halkrém

2014. március 11., kedd · Posted in , , ,

Ez is egy olyan étel, amit régebb nagyon sokszor készítettünk. Reggelire, uzsonnára, vacsorára nagyon finom ennivaló. 


Hozzávalók:
  • 1 olajos halkonzerv,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 közepes fej hagyma apróra vágva, 
  • só,
  • kevés citromlé. 
A halról leöntöttem az olajat, amjd összeturmixoltam a többi hozzávalóval és ízesítettem ízlés szerint.

Prézlis karfiol

2014. március 10., hétfő · Posted in

Ez is egy nosztalgia fogás, gyerekkorom szép emléke :) Nagymamám és édesanyám szokta készíteni.


Hozzávalók:
  • 1 nagy fej karfiol rózsáira szedve,
  • 4 - 5 ek zsemlemorzsa (prézli),
  • kevés só,
  • cukor.
A karfiolt rózsáira szedtem, megmostam, és sós vízben megfőztem. Majd leszűrtem és hagytam lecsepegni. A prézlit kicsit megpirítottam (olaj nélkül), majd beleforgattam a karfiolt. Cukorral tálaltam.

Paradicsomos ceruzabab főzelék

2014. március 8., szombat · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 1 üveg paradicsomos zöldbab,
  • 2 ek liszt,
  • 1 bögre tej,
  • bazsalikomos ecet ízlés szerint,
  • kevés só.
A házilag befőzött paradicsomos ceruzababot  egy lábasba öntöttem és adtam hozzá 1 - 2 ek vizet, majd feltettem főni. A lisztből és a tejből csomómentes habarást készítettem, hozzáadtam a babhoz és kavargatás mellett hagytam kiforrni.  Végül ecettel és sóval ízesítettem. 

Gyorsan el lehet készíteni. Lehet sült kolbásszal, hússal is tálalni, de csak így magára is nagyon finom.

Ribizlilekváros rizspuding

· Posted in ,


Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 bögre megmosott rizs,
  • 1/2 üveg házi lekvár (én ribizlit használtam),
  • késhegynyi só,
  • 1 tasak vaníliás pudigpor és a hozzávaló 0,5 L tej + cukor
  • tetejére színes cukorka


A rizst 3 bögre vízben, a késhegynyi sóval puhára főztem. Egy vajjal kikent jénai tálba öntöttem és szépen elegyengettem. Hozzáadtam a fél üveg lekvárt és kicsit elkavartam a rizzsel. A pudingporból tejjel és a megfelelő cukormennyiséggel pudingot főztem, kicsit hagytam kihűlni, majd egyenletesen a rizsre öntöttem. Amikor kihűlt, megszórtam színes cukorkával.

Zacskós csirkecomb pácolása, fűszerezése

2014. március 3., hétfő · Posted in

Nálunk mindenki nagyon szereti a csirkehúst. Mióta megjelentek a zacskók, az esetek 80%-ban zacskóban sütjük a csirkét. Én kizárólag a sima zacskót szoktam vásárolni, nem veszem a fűszeres változatot, mert nincs értelme arra pénzt adni, ráadásul tele van mindenféle adalék anyaggal, meg ízfokozóval. Én úgy gondolom fölösleges azt megvenni, ugyanis házilag isteni fűszerezést lehet elérni, ráadásul mindig mást.


Itt már közzétettem az egyik fűszerezés/ízesítés változatot. Most viszont egy másikat osztok meg veletek, ami sokkal egyszerübb és nagyon finom. 

A nyáron készítettem pizzaszószt, hogy legyen, ha pizzát készítek. Most ezt használom a zacskós csirke fűszerezésére is, meryt benne van minden, ami kell a fűszerezéshez: hagyma, fokhagyma, paradicsom, só, bors és más fűszerek is. Nagyon megkönnyíti  a dolgom, mert a kész csirkecombokhoz hozzáadom a pizzaszószt, hűtőbe teszem pár órára, vagy akár egy éjszakára is és másnap már süthetem. Nem kell hozzá semmi más, se só, se bors, semmi, csak a pizzaszósz.


Diós bocipiskóta

2014. március 2., vasárnap · Posted in , ,



Hozzávalók:
  • 250 g cukor,
  • 250 g liszt,
  • 4 tojás,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 1 kávéscsésze víz,
  • 2 ek sötét, cukrozatlan kakópor,
  • dió

A tojásokat szétválasztottam. A tojássárgákat habosra kavartam a cukorral, majd folyamatos kavarás mellett hozáadtam a lisztet, amibe előzőleg belekevertem a sütőport és öntöttem hozzá a vizet is.  Végül óvatosan kanállal beleforgattam a felvert tojásfehérjét. Sütőpapírral kibélelt kerek tepsibe öntöttem a tészta háromnegyed részét. A megmaradt negyed részhez kakaóport adtam és csomómentesre kavartam. Kiskanállal a másik tészta tetejére csepegtettem úgy, hogy pöttyös legyen, majd megszórtam dióval. Előmelegített sütőben készre sütöttem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.