Tárkonyos paszulyleves füstölt csülökkel

2012. december 10., hétfő · Posted in


Hozzávalók:
  • száraz paszuly,
  • hagyma,
  • füstölt csülök,
  • tárkony,
  • kevés liszt,
  • pirospaprika,
  • só,
  • tárkonyecet. 
A száraz paszulyt este hideg vízbe áztattam és hagytam másnapig. Ha kellett, öntöttem még hozzá vizet. Másnap kétszer leforráztam. A csülökkel és a hagymával együtt, hideg vízben feltettem főni és a habot időnként leszedtem a tetejéről.
Addig főztem, amíg a hús lejött a csontról és a paszuly puha nem lett. Ezután kiszedtem a csülök csontját, a hagymát, hozzáadtam a tárkonyt, a kevés lisztből és pirospaprikából készített rántást és felforraltam. Ízlés szerint sóztam (de vigyázni kell, mert a csülök már eleve sós) és hozzáadtam a tárkonyecetet. Tálaláskor tejfölt adtam hozzá (ami a képen nem látszik).

Lebbencsleves

· Posted in

Ez a leves nem volt mindennapos nálunk.  Azt hiszem nem is ettem az idei nyárig. Hallani hallottam róla, de valahogy kimaradt. Most már azt is tudom, hogy miért. Nekiláttam és elkészítettem. Finom lett, de nekem valahogy igen kalóriadús, laktató. 

Hozzávalók:
  • szalonna,
  • só,
  • pirospaprika,
  • hagyma,
  • levestészta,
  • zöldborsó, 
  • krumpli (én ezt mos kihagytam).
A szalonnát apró kockákra vágtam és a fazékban kiolvasztottam. Hozzáadtam az apróra vágott hagymát, megpároltam félig, hozzáadtam a tésztát és kavargatás mellett még pár percig pároltam. Hozzáadtam a pirospaprikát és felöntöttem. Ekkor került bele a borsó és a krumplit is itt kellett volna hozzáadni, de én kihagytam. Puhára főztem és kicsit még utánaízesítettem. 

Finom lett de nekem túl nehéz étel.

Zsemle

· Posted in

Ez a jól bevált zsemle receptem. Nagyon finom, ajánlom mindenkinek. Igaz most száraz élesztővel készítettem, a lisztet is kevertem, de ez nem változtat a minőségen.


Hozzávalók:
  • 40 dkg fehér liszt,
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  • 1 tasak száraz élesztő,
  • 2 tojás,
  • 5 dkg margarin,
  • 2 dl tej,
  • 1 kiskanál só,
  • szezámmag.  
A meleg lisztet egy tálba tettem, hozzáadtam a száraz élesztőt és jól összekevertem. A margarint belevágtam a lisztbe, hozzáadtam a sót, a felvert tojásokat és végül a langyos tejet. A tésztát jó hólyagosra kidolgoztam. Meleg helyen, letakarva 40 percig kelni hagytam.

A megkelt tésztát 16 részre osztottam, kis labdákat formáltam belőle, tepsibe helyeztem. Megkentem tojássárgával, megszórtam szezámmaggal. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten megsütöttem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.