Füstölt marhanyelv

2013. november 17., vasárnap · Posted in , ,

Régi kedvenc nálunk a főtt marhanyelv. Sajnos nem mindig lehet kapni, ami érthető, hisz egy több száz kilós marhának csak egy nyelve van, így kevés kerül az üzletekbe.


Hozzávalók:
  • 1 db. füstölt marhanyelv,
  • 5 - 6 nagy szem bors,
  • 2 babérlevél, 
  • 1 nagy fej hagyma,
  • 2 - 3 cikk fokhagyma
  • kevés só.

(A nem füstölt nyelvet is kb. így szoktam elkészíteni, csak ott kicsit más a fűszerezés)

A nyelvet megmostam és kuktába tettem. Annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje. Hozzáadtam a főszereket, lezártam a kuktát és lassú tűzön puhára főztem. A levében hagytam kihűlni, majd lehúztam róla a bőrt. Hidegen mustárral vagy savanyúsággal kitűnő eledel reggelire, vacsorára.

Chorizo paradicsomos babbal

2013. október 27., vasárnap · Posted in , , ,

A chorizo egy a spanyol, főként az asztúriai konyha egyik jellegzetes kolbászterméke, amely nagyon hasonlít a magyar füstölt kolbászhoz, írja a Wikipédia.


A chorizoról még annyit kell tudni, hogy a Lidl üzleteiben lehet kapni háromféle változatban: zöld (enyhén csípős), piros (csípős), fekete (nagyo csípős) csomagolásban. Mi a zöldet szoktuk venni többnyire. A testvérem első alkalommal nem nézte meg a csomagoláson feltüntetett címkét, a pirosat emelte le a polcról és úgy csípett, hogy alig bírták megenni, pedig nagy rajongói a pikáns étkeknek. A feketéről nem tudok nyilatkozni, de annyit elmondhatok, hogy miután a testvérem már kóstolta a pirosat és a zöldet, azt mondta, hogy ő nem merne feketét venni. Az ára is borsós, de meg lehet venni néha.

Én paradicsomos babbal készítettem, amit szintén a Lidl-ből vásároltam, üvegben, de lehet házilag is, szárazbabbal és paradicsomlével.

Hozzávalók:
  • 250 g (1 csomag) chorizo
  • 1 üveg paradicsomos bab,
  • 2 sárgarépa,
  • 1 nagy fej apróra vágott hagyma,
  • fél liter tej,
  • kevés só,
  • majoránna vagy rozmaring (én rozmaringot használtam, a testvérem majoránnát).
A chorizot karikára vágtam és teflonban megpirítottam, amíg a zsír kisült belőle. Nem kell hozzá zsiradék, mert annyi zsír van benne, hogy elegendő. Miután megpirult a chorizo, kiszedtem a kolbászkarikákat és félretettem. A megmaradt zsiradékhoz hozzáadtam az apróra vágott hagymát, a lereszelt sárgarépát, és üvegesre pároltam. Felöntöttem tejjel, hozzáadtam a rozmaringot és kavargatás mellett puhára főztem. Utána hozzáadtam a paradicsomos babot és a félretett chorizot és még hagytam kb. 5 percig főni, hogy összeérjenek az ízek. Ízlés szerint lehet még sózni. Aki szárazbabból és paradicsomléből készíti, az előbb főzze meg a babot. Finom, különleges étel, de aki nem szereti a pikánsat, annak nem ajánlom.

Rácsos pizza

2013. október 26., szombat · Posted in , , , ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 500 g 405-ös liszt,
  • 300 ml langyos víz,
  • 1 tasak száraz élesztő,
  • 1 kk só,
  • 1 kk cukor,
Hozzávalók a feltéthez:
A lisztet egy keverőtálba tettem, hozzáadtam a sót, a cukrot, a száraz élesztőt és jól összekavartam az egészet. Folyamatosan kavargatva hozzáadtam a langyos vizet, majd finoman összedolgoztam. Letakarva, meleg helyen hagytam kb. 10 percet kelni, majd finoman átdolgoztam és ugyancsak letakarva, meleg helyen hagytam még 30 percet kelni. 


Utána lisztezett felületen finoman átdolgoztam, kb. 30 %-át félretettem. A nagyobbik részét kinyújtottam és sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem. A kisebbik részéből rudacskákat sodortam, összecsavartam és rácsot formálva rátettem a pizzalapra. a "rácsok" között megkentem pizzaszósszal, rászórtam a kockára vágott mortadellát, a kockára vágott sajtot és az olívabogyót. Előmelegített sütőben, közepes lángon, kb. 50 perc alatt megsütöttem. 



Pizzakoszorú

2013. október 18., péntek · Posted in , , , ,

Kezdem rögtön a beismeréssel, hogy ezt bizony még gyakorolnom kell. Elég szépen haladtam vele, de sajnos kibomlott sütés közben. Az íze nagyon finom, de a kivitelezést még tanulni kell. 


Hozzávalók a tésztához:
  • 250 g BL 55-ös liszt,
  • 250 g fehér liszt,
  • 1 tasak száraz élesztő,
  • 1 kk cukor,
  • 1 kk só,
  • kb. 250 ml langyos víz (nekem kicsit több kellett)
A feltéthez:

A kétfajta lisztet egy keverőtálba tettem és jól összekavartam. Hozzáadtam a sót, a cukrot és a száraz élesztőt és ismét jól összekavartam az egészet. Folyamatosan kavargatva hozzáadtam a langyos vizet, majd finoman összedolgoztam. Letakarva, meleg helyen hagytam 10 percet kelni, majd finoman átdolgoztam és ugyancsak letakarva, meleg helyen hagytam még 30 percet kelni. Utána lisztezett felületen finoman átdolgoztam, ketté osztottam és a képen látható módon a közepét bevágtam. Majd a szélét körbe megkentem pizzaszósszal, rászórtam a vágott sonkát, a kockára vágott sajtot és az olívabogyót, majd kihajtogattam a közepéről a csíkokat. Próbáltam odaragasztani mindegyiket a széléhez, elméletileg sikerült, de pár elvált a sütés közben. Ennek ellenére nagyon finom. Csak ajánlani tudom.

Sütőpapírra tettem és előmelegített sütőben, közepes lángon, kb. 40 perc alatt megsütöttem.  Nekem 2 ilyen koszorú lett ebből az adagból.

Szőlőkompót

2013. október 15., kedd · Posted in , ,

Sokszor hallottam a szőlőkompótról, de én sosem tettem el ilyet. Most is csak véletlenül, ugyanis a nektarin kompót készítése közben figyelmetlen voltam, rosszul mértem ki a vizet a szirupnak és túl sok szirupot készítettem. Sajnáltam kiönteni, így gyorsan kimentem az udvarra, szedtem pár gerezd szőlőt és így lett a kompót.


Hozzávalók:
  • szőlő,
  • üvegenként 2 ek cukor,
  • víz,
  • üvegenként 1 késhegynyi szalicil
A szőlőgerezdeket  megmostam, hagytam lecsepegni, majd leszemeltem. A jól kimosott és kiszárított üvegeket megtöltöttem szőlővel, kicsit összeráztam, hogy a szemek rendesen elhelyezkedjenek. Egy kivételével az üvegeket megtöltöttem vízzel, majd kiöntöttem belőlük a vizet egy edénybe. Ebbe tettem a cukrot, és ebből főztem a szirupot amit majd az üvegekbe töltöttem. Mindegyik üveg tetejére szórtam egy kis szalicilt, majd rácsavartam a kupakot. Egy nagy lábas aljára régi konyharuhát tettem, beletettem az üvegeket és annyi vizet öntöttem hozzá, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen, majd feltettem főni. A fövéstől számítva 20 percig főztem, majd a tűzről levettem, letakartam és a vízben hagytam kihűlni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.