Fahéjas amerikai palacsinta

2014. január 16., csütörtök · Posted in


Hozzávalók: 
  • 3 egész tojás,
  • 12 dkg finomliszt,
  • fél tasak sütőpor,
  • 1,5 dl 1,5%-os zsírtartalmú tej,
  • 1 csipet fahéj,
  • 1 tasak vaníliás cukor.
A tojásokat külön-külön tálba szétválasztottam. A sárgájához hozzáadtam a vaníliás cukrot, a fahéjat és  a lisztet, amiben előzőleg elkevertem a sütőport, és sima tésztát kavartam belőle, apránként hozzáadva a tejet. A fehérjét kemény habbá vertem és kanállal óvatosan a sárgájás masszába forgattam, hogy fellazítsa.


Előmelegített teflon serpenyőben  aranybarnára sütöttem a palacsintákat. Nem kell hozzá olaj.


A juharszirup helyett inkább a saát, házilag általam főzött áfonyás szilvalekvárra esett a választás. Nagyon jól passzol a fahéj diszkrét ízével.

Az elején úgy gondoltam, hogy így tálalom, de ennek semi szaporája, sajnos, így egymásra raktam hármat :)

Karamellizált ananászos piskóta

2014. január 15., szerda · Posted in , ,

Előszőr is Boldod Újesztendőt mindenkinek. Kicsit elhanyagoltam a blogot és a blogvilágot, ezért elnézést kérek mindenkitől, de most itt vagyok és igyekszem minél több és jobb receptet megosztani. 

Most egy  karamellizált ananászos piskóta receptet hoztam nektek, ami, mondhatom saját recept. Igazából volt két recept A Jó Konyha receptgyüjteményben, de egyik sem tetszett igazán. Az egyik ezért, a másik azért, így gondoltam egyet, elvetettem a kockát és kidolgoztam a saját receptemet. Kicsit izgultam, mert azért bevallom, nincs nekem még akkora cukrásztapasztalatom, hogy így kockáztassak, de ez most bejött :)


Na akkor lássuk mit műveltem :)

Hozzávalók:
  • egy ananánszkonzerv, amiben karikára vágott ananánsz van,
  • 4 evőkanál cukor,
  • kb 5 dkg vaj,
A tésztához:
  • 250 g cukor,
  • 250 g liszt,
  • 4 tojás,
  • fél csomag sütőpor,
  • 1 kávéscsésze víz,
  • 1 kk Monini csokieszenc (vagy más eszenc, de el is hagyható).
Először is a kerek tepsit kibéleltem sütőpapirral a következőképp: a sütőpapírt méretre vágtam, galacsint gyűrtem belőle és bevizeztem. Utána kisimítottam és leráztam róla a vizet. Ez azért kell, mert így jobban alakul. Jó praktika, az olaszoktól tanultam. A sütőpapírt megkentem vajjal, majd a tepsibe helyeztem és eligazítottam. A tepsi aljára szórtam 2 ek kristálycukrot, majd behelyeztem 7 szelet ananánszt. Kicsit győzködni kellett őket, de végül szót értettünk és befértek szépen egymás mellé. 


Az ananászkarikákra rászortam a maradék 2 ek cukrot és rávágtam a vajat, vékony szeletekben, ahogy a képen látszik. Ez a karamellizáláshoz szükséges.


Begyujtottam a sütőbe és amíg elkészítettem a tésztát, betettem a tepsit melegedni.

A tojásokat megmostam, szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem és félretettem. A sárgákhoz hozzáadtam a cukrot, a Monini csokieszencet és habosra kevertem a mixer segítségével. A liszthez hozzáadtam a sütőport, összekavartam, majd apránként hozzáadtam a cukros tojássárgához, miközben apránként öntöttem bele a vizet. Amikor már csomómentes volt a tészta, óvatosan hozzáadtam a habot és kanállal beleforgattam. 

Ekkor kivettem a sütőből a tepsit. Nem kell megijedni, a vaj elolvad és a cukor olvadni kezd a vajban, de ez rendben van. Ráöntöttem a masszát és közepes lángon megsütöttem. Amikor már szép barna volt, kivettem és hagytam kicsit hűlni. Majd óvatosan kihúztam alóla a papírt, ami már kicsit elázott és felfordítottam, ugyanis ennek a sütinek az alja a lényeg. 

A vaj és a cukor az ananásszal keveredve isteni savanykás, mondhatom pikáns ízvilágot köcsönöz az egyszerű piskótának.

Bevallom, nekem kicsit pupos lett a piskóta, ezért  le kellett vágnom a tetejét (ami végül az alja lesz), hogy ha felfordítom, legyen egyenes, de ez nem akkora gond.



Keksz

2013. december 27., péntek · Posted in ,

Kicsit megkésve, de utólag kívánok áldott Karácsonyt minden kedves olvasómank. Nem voltam gépközelben.Ezt a kekszet is Karácsonyra készítettem. Nagyon könnyen és hamar elkészíthető. Mindenki szerette.



Hozzávalók:
  • 500 g fehér liszt,
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 100 g vaj
  • 160 g cukor
  • 90 ml tej
  • 2 tojás
  • egy citrom leve
A díszítéshez:
  • kakaópor,
  • cukor.
A hozzávalókat összedolgoztam és egy órára hűtőbe tettem. Utána lisztes kézzel kis golyókat formáltam belőle, a tetejüket cukorba, majd kakaóba mártottam, sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem és előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem.

Sajnos a citrom íze nem érzik a kekszen, de sokáig eláll és nem szárad meg még akkor sem, ha nincs letakarva.

Pane ripieno - Töltött kenyér

2013. december 8., vasárnap · Posted in ,


Ezt már másodszor készítem el, így van már némi tapasztalatom. Az elsőhöz egy veknit választottam, ami bizony nem volt a legmegfelelőbb, így most egy kerek magos kenyérre esett a választásom. Azt ajánlom nektek is, hogy kerek kenyeret vásároljatok hozzá és lehetőleg olyat, aminek a héja nem hasított. Én egy napig nejlon zacskóban tároltam, így megpuhult és könnyebb volt dolgozni vele. Ropogós héjú kenyeret nehezebb vágni, mert törik, reped. Egyébként nem kell ropogósnak lennie, ugyanis a sütőben ropogósra sül.

Hozzávalók:
  • egy kerek kenyér,
  • 15 dkg párizsi (de lehet sonka vagy akár szalámi is),
  • 15 dkg sajt,
  • kb. 5 dkg olvasztott vaj,
  • 1 csipet majoránna (vagy ízlés szerint más fűszer: pirospaprika, chili, apróra vágott zöldhagyma, darált mák stb. ),
  • fólia.

Egy hosszú, éles késsel óvatosan felszeleteltem a kenyeret úgy, hogy az alját nem vágtam el. Tehát jó ujjnyi széles szeleteket vágtam keresztbe és hosszában is úgy, hogy a kenyér alja egyben maradjon.


A szeletelés a legnehezebb, erre nagyon oda kell figyelni. Ha végig vágjuk a kenyeret, akkor szétesik. Az alja mindig maradjon vágatlan!


Felszeleteltem a párizsit olyan széles csíkokra, hogy a vágásba találjon.


Hosszában elhelyeztem a csíkokat, majd kockákat vágtam belőle és elhelyeztem a meglévő résekben úgy, hogy mindenhova jusson. 


Felkockáztam a sajtot is. 


Majd elhelyeztem a párizsi csíkok és kockák mellé. Nem kell sok sajtot tenni bele, mert olvad és a vajjal együtt zsíros lesz.


Megolvasztottam a vajat, hozzáadtam a majoránnát, összekavartam, majd bekentem a kenyér tetejét vele.


Fóliába csomagoltam és közepes lángon 15 percig sütöttem. 15 perc után kibontottam a fóliát és még 10 percig sütöttem fólia nélkül, hogy a sajt kellőképp megolvadjon és a kenyér ropogós legyen.


És íme a végeredmény :) Isteni finom! Csak ajánlani tudom!


Így néz ki elvágva. Itt is látható, hogy nem vágtam végig, az alja egyben van. 



Füstölt marhanyelv

2013. november 17., vasárnap · Posted in , ,

Régi kedvenc nálunk a főtt marhanyelv. Sajnos nem mindig lehet kapni, ami érthető, hisz egy több száz kilós marhának csak egy nyelve van, így kevés kerül az üzletekbe.


Hozzávalók:
  • 1 db. füstölt marhanyelv,
  • 5 - 6 nagy szem bors,
  • 2 babérlevél, 
  • 1 nagy fej hagyma,
  • 2 - 3 cikk fokhagyma
  • kevés só.

(A nem füstölt nyelvet is kb. így szoktam elkészíteni, csak ott kicsit más a fűszerezés)

A nyelvet megmostam és kuktába tettem. Annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje. Hozzáadtam a főszereket, lezártam a kuktát és lassú tűzön puhára főztem. A levében hagytam kihűlni, majd lehúztam róla a bőrt. Hidegen mustárral vagy savanyúsággal kitűnő eledel reggelire, vacsorára.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.