Tárkonyos krumplileves füstőlt sertésfarokra főzve

2014. február 11., kedd · Posted in ,

Ez egy régi leves, nagymamám és édesanyám is rendszeresen készítette. Igaz ők  füstőlt csülökre főzték. Én is szoktam, de sajnos a csülökvásárlás elég nehéz dolog.  Egy időben csont nélküli, hálóba kötözött csülköt vettünk, de abban sokszor több a szalonna, mint a csülök, így most a sertésfarok nagyon jó megoldásnak bizonyul.



Hozzávalók:
  • 1 db füstőlt sertésfarok,
  • 6 közepes méretű krumpli,
  • 1 közepes fej hagyma,
  • 1 - 2 ek ecetes tárkony,
  • 1 egész tojás,
  • fél bögre tej,
  • só.
A füstőlt sertésfarkot (amin egy jó nagy darab hús is volt) megmostam és elegendő vízzel feltettem főni. Hozzáadtam a meghámozott hagymát, a sót, a tárkonyt és félig puhára főztem. Hozzáadtam a megmosott, meghámozott és kockára vágott krumplit, majd puhára főztem. Végül hozzáadtam a tojásfehérjét, (pár perc alatt megfőtt) és a tejjel elkavart tojássárgáját. Ízlés szerint adtam még hozzá kevés ecetet. 

A tojássárgás habarást nem kellene belefőzni a levesbe, de sajnos már félek, így nem érdekel, hogy összemegy, én belefőzöm.

David A. Kessler, MD - Muszáj annyit enni?

2014. február 8., szombat · Posted in


Megígértem nektek, hogy részletesen be fogom mutatni ezt a könyvet. Most eljött ennek is az ideje.

Sajnos az elhízás ijesztő méreteket ölt. Egyre több a túlsúlyos ember és az ebből következő betegség. Gondolom ezzen nem mondtam semmi újat. Van, aki beismeri és tesz ellene, van, aki elvicceli, inkább homokba dugja a fejét és van, aki tenne, de hát ... most nincs idő, majd hétfőtől, elsejétől stb. Szülőknek pedig tényleg nem mindegy, hogy milyen példát mutatnak a gyerekeiknek.

Mindig is kíváncsi voltam arra, hogy egyesek miért esznek sokkal többet a kelletténél, hogy létezik az, hogy egyes emberek képesek kienni  hűtőt, vagy nem képesek ellenállni a kísértésnek. Ezért szereztem meg ezt a könyvet, reméltem, hogy kérdéseimre választ kapok.  A könyv teljes mértékben megválaszolta kérdéseimet. Most már tisztán látom mi miért van, sőt, nem csak az evéssel kapcsolatos kérdéseimre kaptam választ, hanem a függőségről is majdnem teljes képet tudok most összeállítani.

Csak ajánlani tudom, főleg azoknak, akik ilyen gondokkal küszködnek és tényleg változtatni akarnak. Sokan kezdenek el diétázni és egész életükön keresztül egyik diéta követi a másikat, közben jojóznak a kilók le és fel. Ez egy nagy hiba.  Mára már tudni kell, hogy nem diétázni kell, hanem életmódot változtatni, amibe beletartozik a tudatos, egészséges étkezés és a sport. 

A könyv címét olvasva már adódik is a válasz: Nem! Nem muszáj annyit enni, ezt mindenki tudja, még az is, aki nem őszinte se a környezetéhez, se magához. Nem muszáj annyit enni, nem azért eszünk sokat, mert éhesek vagyunk. 

De akkor mégis miért? Sajnos a válasz nem egyszavas, mint látjátok, egy egész könyvrevaló anyag szolgál válaszul a kérdésre.

Olvass tovább!

Gombás paradicsomleves

2014. február 4., kedd · Posted in , ,

Először párosítom össze a kettőt, de találnak, finom lett a leves.


Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 nagy sárgarépa,
  • 4 csiperke gomba (én most fagyasztottat használtam),
  • 1 közepes fej hagyma,
  • fél bögre megmosott rizs,
  • fél liter házi paradicsomlé,
  • kevés só,
  • kevés cukor.
A sárgarépát megmostam, megtisztítottam, hosszába vágtam, majd kb 5 cm hosszú hasábokra daraboltam. A hagymát meghámoztam és a sárgarépával feltettem főni. Hozzáadtam az apróra vágott, fagyasztott gombát és a sót, majd félkészre főztem. Ekkor hozzáadtam a rizst és tovább főztem, amíg a rizs megpuhult. Hozzáöntöttem a paradicsomlét és főztem még kb öt percig. A hagymát kivettem belőle, adtam hozzá egy nagyon kevés cukrot és máris tálaltam.

Sült almás fagylalt

2014. február 2., vasárnap · Posted in ,

Ezt a receptet is a  Rai Uno egyik gasztronómiai adásában láttam és nem hagyott nyugodni. Most elkészítettem.


Hozzávalók 2 személyre:
  • 1 nagy alma (jonatánt használtam, hogy savanylás legyen),
  • kevés cukor (1 kávéskanál),
  • sütőpapír,
  • fagylalt (eperfagyit használtam, hogy kicsit kiemelje az alma savanykás aromáját),
  • díszítésnek bármi, ízlés szerint (én mazsolát és színes cukrot használtam)


Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházát és szeletekre vágjuk. A kalácsformába egy megvizezett sütőpapírt teszünk, beletesszük az almát, megszórjuk cukorral, majd a tetejére is teszünk egy megvizezett sütőpapírt és behajtogajuk a széleit. 15 – 17 percig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben.  A megvizezett papír azért kell, hogy ne száradjon ki az alma és a cukor rajta karamellizálódjon.  Utána tálkákra tesszük és fagylaltot teszünk rá, majd díszítjük.


Mennyei ízkombináció. Az édes a savanykással, a puha alma és a savanykás mazsola, egyenesen mennyei!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.