Almás mákos piskóta

2014. október 17., péntek · Posted in , ,

Megint egy almás süti :)


Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt,
  • 30 dkg cukor,
  • 16 dkg vaj,
  • 6 tojás,
  • 20 dkg darált mák,
  • 80 dkg savanykás alma  (hámozott, kimagolt állapotban),
  • 1/2 tasak sütőpor,
  • 1 citrom.
A tojásokat a cukorral habosra kavartam. Hozzáadtam a vajat, a reszelt citromhéjat, a citrom levét és csomómentesre kavartam. E lisztet összekavartam  a sütőporral és apránként a tojásokhoz adtam, majd végül hozzáadtam a darált mákot és csomómentesre kavartam. Egy megvajazott sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem. Utána meghámoztam az almákat, kivágtam a magházukat és citromsós vízbe tettem, hogy ne barnuljanak. Amikor kész voltam vele, leszűrtem, hagytam kicsit lecsepegni és ráhelyeztem a masszára. Előmelegített sütőben, közepes lángon megsütöttem. Ez nálam kb. 60 perc volt.


Boros csirkecomb

2014. október 15., szerda · Posted in ,

Szeretem Donal Skehan receptjeit és most elkezdtem készíteni őket. Most ezt az isteni boros csirkét osztom meg veletek.  Nagyon könnyű elkészíteni. 


Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 ek olíva olaj,
  • 4 csirkecomb,
  • 1,5 dkg vaj,
  • 15 dkg  bacon (én sonkát használtam),
  • 2 - 3 cikk fokhagyma,
  • 1 nagy hagyma apróra vágva,
  • 20 dkg gomba szeletelve,
  • 2 csipet kakukkfű
  • 450 ml fehér bor (én rozét használtam),
  • 200 ml tejföl,
  • petrezselyemzöld,
  • só,
  • bors. 

Az olíva olajat megforrósítottam, rátettem a csirkecombokat, sóztam, borsoztam és megforgattam a bőr nélküli csirkecombokat. Donal eredetileg bőröstől készítette, de én mindig megnyúzom őket. Utána kivettem a combokat és félretettem. A maradék olajhoz hozzáadtam a vajat,  az apró kockára vágott sonkát és megpároltam rajta az apróra vágott hagymát. Rátettem a combokat, szórtam rá egy kevés apróra vágott petrezselyemzöldet, 2 csipet kakukkfüvet, felöntöttem borral, kicsit még sóztam és fedő alatt 45 -50 perc alatt puhára pároltam. Ezután kivettem a combokat, a gombás, hagymás mártáshoz hozzáadtam a tejfölt, jól összekavartam, majd visszatettem a combokat és hagytam összerotyogni. Donal tejszínt használt, de én azt nem szeretem, mert túl zsíros. Nekem elég a tejföl is.


Nem illik dicsérni a saját főztömet, de ez mennyei. Mentségemre legyen mondva, hogy a Donal receptje :) A bor és a tejföl egy különleges savanykás ízt kölcsönöz a mártásnak, ami nagyon jól passzol a csirkéhez. Próbáljátok ki mindenképp! 

Norvég almatorta

2014. október 14., kedd · Posted in , ,


Eljött az almaszezon, így természetesen következnek az almás receptek. Nálunk mindenki szereti az almás süteményeket. 


Hozzávalók:
  • 20 dkg margarin,
  • 5 dkg vaj,
  • 20 dkg cukor,
  • 25 dkg liszt,
  • 4 tojás,
  • 1/2 tasak sütőpor,
  • 1 citrom reszelt héja,
A tetejére:
  • 6 - 8 közepes alma,
  • 1 ek vaníliás cukor,
  • 1 ek őrölt fahéj.

A margarint, a vajat a cukorral habosra kavartam. Hozzáadtam a tojásokat, a citromhéjat és simára kavartam. A lisztet összekevertem a sütőporral és apránként, folyamatos kavarás mellett hozzáadtam a tojásos masszához. Egy megvajazott sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöttem.
Az almákat meghámoztam, kivágtam a magházukat és ujjnyi vastagságú szeletekre vágtam és a masszára helyeztem, szorosan egymás mellé, az élükkel lefelé. Végül rászórtam a fahéjas cukorkeveréket. Előmelegített sütőben, lassú tűznél megsütöttem.
Az eredeti recept itt található.

Szines omlett

2014. október 13., hétfő · Posted in , , , ,

Ez megint egy olyan terület, ahol a végtelenségig lehet variálni a hozzávalókat. Már sok változatát elkészítettem. Most egy paprikás, oregánós változatot hoztam nektek.  Ehhez sem kell sok tudomány, de azért leírom a receptet :)


Hozzávalók személyenként:
  • 2 tojás, 
  • 3 vékony szelet piros  paprika,
  • 3 vékony szelet zöld  paprika, 
  • egy csipet oregánó,
  • kevés só,
  • kevés olaj. 
A paprikát a forró olajon kicsit megfuttattam, majd ráöntöttem a felvert tojásokat. Ízlés szerint sóztam, megszórtam oreganóval és lefedve megsütöttem. A sült paprika egy különleges ízt kölcsönöz neki. Friss paradicsommal és uborkával tálaltam.

Zabpelyhes szilvás piskóta


Hozzávalók:
  • 5 dkg vaj,
  • 12 dkg cukor,
  • 2 tojás,
  • 15 dkg zabpehely,
  • 10 dkg finomliszt,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 1,5 dl tej,
  • 35 dkg kimagolt szilva.
A vajat, a tojásokat és a cukrot mixerrel habosra kavartam. A liszthez hozzáadtam a sütőport, a zabpelyhet és kanalanként, kavarás közben hozzáadtam a tojásos masszához. Időnként öntöttem hozzá a tejet is. A kerek sütőformát megvajazott sütőpapírral kibéleltem, beleöntöttem a masszát, majd rátettem a kimagolt szilvát. Előmelegített sütőben, közepes lángon megsütöttem.


Kiváncsi voltam kalóriában mennyit tesz ki az egész, ezért kiszámoltam és fent látható táblázatba feltöltöttem a kapott értékeket. A piskótát 8 részre vágtam.

1 szelet 231,77 kcal
Fehérje 5,8 g
Szénhidrát 36,23 g
Zsír 7 g

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.