Vegyes lekvár tartósítószer nélkül

2015. május 3., vasárnap · Posted in , , , , ,

Forraljunk tíz percig 1 kg megmosott, kimagolt cseresznyét vagy meggyet, keverjünk bele fél kg megmosott ribizlit, újabb tíz percnyi fövés után pedig 1 kg málnát. Főzzük folyamatos kavargatással még öt percig, vegyük le a tűzről és tegyünk bele cukrot (2 kg-ot, ha cseresznyével készül; 2,5 kg-ot ha meggyel készül a lekvár) s addig kavarjuk, amíg teljesen kihűl és a cukor elolvad. Azalatt is kavarjuk, amíg üvegekbe töltjük. Kössük le.
Dolgozó Nő

Vizes uborka tartósítószer nélkül

2015. május 2., szombat · Posted in , , ,

A megmosott uborkára öntsünk sós vizet (1 liter vízhez 4 – 5 dkg sót számítsunk)a néhány napig hagyjuk benne. A tetején képződő habot szedjük le,. Azután az uborkát rakjuk üvegekbe, a sós vízhez tegyünk fűszerkeveréket (3 liter vízhez 10 dkg mustármagot, 4 dkg koriandermagok, 3 dkg kapormagot és 2 dkg fekete borsot), forraljuk fel, s miután kihűlt, töltsük az uborkára, kötözzük le az üvegeket. Ízlés szerint az uborka közé rakhatunk egyéb ízesítőket is: babérlevelet, csombort, tormát, szőlőlevelet, meggylevelet.
Dolgozó Nő 

Mac & Cheese

2015. május 1., péntek · Posted in ,

Általában csak megfőzöm a tésztát, kevés olajon megfuttatom, rászórom a reszelt sajtot és annyi. De most gondoltam próbáljam ki az amerikai Mac & Cheese-t. Nem egy kalóriaszegény fogás, de időnként kell ez is. 


Hozzávalók:
  • 250 g durum tészta enyhén sós vízben megfőzve,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 fej apróra vágott hagyma,
  • 1 fej apróra vágott fokhagyma,
  • só,
  • bors,
  • 1 kk pirospaprika,
  • 2 ek liszt,
  • 1 bögre tej,
  • 3 ek 20%-os tejföl,
  • 10 dkg Trappista sajt reszelve,
  • 10 dkg Gouda sajt reszelve

A vajat a serpenyőben megolvasztottam, hozzáadtam az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd mindkettőt üvegesre pároltam. Hozzáadtam a lisztet és kicsit megpirítottam. Utána hozzáadtam a pirospaprikát, a tejet, simára kavartam, visszatettem a tűzre, hozzáadtam a kétféle reszelt sajtot és kavargatás mellett addig melegítettem, amíg csomómentes krémet kaptam. Ekkor hozzáadtam a megfőtt, lecsepegtetett tésztát, összekavartam és kivajazott tűzálló edénybe helyeztem. Közepes lángon fél órát sütöttem a sütőben.
Sajtot lehet három félét is használni, úgy gazdagabb lesz az ízvilága.

Szilvadzsem tartósítószer nélkül

Mossuk meg az érett, édes, nagy szemű besztercei szilvát. Dobjuk fövő vízbe, pár percnyi főzés után szedjük ki a vízből, hámozzuk meg, magoljuk ki. Közben készítsünk szirupot cukorból és nagyon kevés vízből (1 kg gyümölcsre 50 dkg cukrot számítsunk) s főzzük 10 – 15 percig, gyakran kavarjuk. Töltsük üvegekbe, kössük le és gőzöljük 20 percig.
Dolgozó Nő

Paprikasaláta télire üvegben, tartósítószer nélkül

Vágjuk vékony metéltre az érett, ép húsos zöldpaprikákat. Vegyítsünk közéje néhány pirosra, sárgára érett paprikát is. Sózzuk be, hagyjuk állni 1 – 1.5 óra hosszat. Azután nyomjuk ki a levét, rakjuk üvegekbe (a piros és a sárga paprikáktól szép tarka lesz). Sózzuk meg, öntsünk rá ízlés szerint vegyített ecetes vizet, amelyet előzőleg felforraltunk és lehűtöttünk. Kössük le az üvegeket és gőzöljük ki. Kisebb üvegekbe rakjuk, mert kibontva nem áll el sokáig.
Dolgozó Nő

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.