Ishler - Blogkóstoló - 23

2015. május 30., szombat · Posted in ,

Mindig nézegettem a gasztroblogokon a Blogkóstoló bejegyzéseket, de jómagam sosem vettem részt egyen sem. Nemrég szembe jött velem egy bejegyzés és azonnal beneveztem a 23-ik fordulóba. Izgatottan vártam a sorsolást és Fortuna Líviát sorsolta nekem, a Simone gasztroságai blog szerkesztőjét. Nagyon sok finomság van a blogján, nehéz volt választani, de amikor az Ishlert megláttam, azonnal lecsaptam rá.



Az Ishler a gyerekkorom egyik emléke, amikor a cukrászdákban 5 - 6 féle süteményt lehetett kapni és az Ishler volt az egyik. Sokszor mondogattam, hogy egyszer kéne Ishlert sütni, de sosem fogtam neki. Most itt volt az alkalom, tálcán kínálkozott. És voilà, itt az Ishler :)

Hozzávalók:
  • 2 tojás,
  • 25 dkg margarin,
  • 25 dkg cukor,
  • 1 tasak vaníliás cukor,
  • 15 dkg darált dió,
  • 10 dkg darált mandula,
  • 37 dkg liszt,
  • 1 tasak sütőpor. 
Hozzávalók a töltelékhez:
  • ribizlilekvár
Hozzávalók a mázhoz:
  • 10 dkg tortabevonó,
  • olaj.

A liszthez hozzáadtam a sütőport és jól összekevertem. Belemorzsoltam a margarint és hozzáadtam a darált diót és mandulát. A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral jól felvertem, majd hozzáadtam a lisztes keverékhez. Jól összedolgoztam, majd 2 órára a hűtőbe tettem pihenni.
Utána lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságúra nyújtottam, kerek kekszformával kivágtam, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem.
Hagytam kihűlni, majd házi ribizlilekvárral megkentem és összeragasztottam őket, rákentem a csokoládémázat és megszórtam apró, színes cukorkával. 
Nagyon omlós lett, amint megszárad a csokimáz rajta, azonnal fogyasztható.

Paradicsomos halkrém

· Posted in ,

Eddig mindig olajos halkonzervet használtam a halkrémhez, de egyre több helyen láttam paradicsomos halból készítve. Ezt a receptet is egy régi újságból ollóztam ki valamikor réges régen. Most viszont sorra került.


Hozzávalók:
  • 1 doboz paradicsomos halkonzerv,
  • 10 dkg vaj,
  • reszelt citromhéj,
  • reszelt hagyma,
  • 1 kávéskanál mustár.
A halat jól összetörjük villával, eldolgozzuk a vajjal és a felsorolt hozzávalókkal ízesítjük. 

Nagyon finom így a halkrém. Azt hiszem ezután áttérek a paradicsomos változatra. 

Pulykanyak pörkölt petrezselymes natúr krumplival

2015. május 26., kedd · Posted in



Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg pulykanyak,
  • 2 nagy fej hagyma,
  • só,
  • bors,
  • olaj,
  • pirospaprika,
  • fejenként 1 - 2 krumpli,
  • petrezseluemzöld,
  • 2 - 3 cikk fokhagyma,
  • babérlevél (elhagyható).
A nyakat megmostam, feldaraboltam és félretettem. A hagymát apróra vágtam és forró olajon üvegesre dinszteltem. Hozzáadtam a fokhagymát, a pirospaprikát és felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a húst, a sót és a babérlevelet és puhára főztem. Petrezselymes natúr krumplival tálaltam, de lehet hozzá más köretet is tálalni.

Kókuszos szelet

2015. május 25., hétfő · Posted in ,

Ezt a receptet egy régi keresztrejtvény magazinból vágtam ki ezer éve. Körülnéztem az interneten és többféle változata megtalálható. Van lekvár nélküli és lekváros változata. Szerintem kell a lekvár hozzá, főleg a savanykás, mert rengeteg cukor van benne, ami édessé teszi, ráadásul a kókuszreszelék is édes. Továbbá olyant is olvastam, hogy a lekvár köti a kókuszreszelékes tölteléket az alsó laphoz.


Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt,
  • 15 dkg margarin,
  • 15 dkg cukor,
  • 1 tojás,
  • 1 tasak sütőpor,
  • 2 kanál tej,
  • 2 kanál kakaópor.
Hozzávalók a töltelékhez:
  • savanyú lekvár (én ribizlilekvárt használtam),
  • 6 tojásfehérje, 
  • 15 dkg porcukor, 
  • 6 kanál víz, 
  • 20 dkg kókuszreszelék.
Hozzávalók a mázhoz (a tetejére):
  • 6 tojássárgája,
  • 20 dkg porcukor.

A tésztához valókat összegyúrunk és 2 lapot készítünk belőle. Egyiket a sütőpapírral kibélelt tepsi aljába tesszük és megkenjük lekvárral.

6 tojásfehérjét felverünk 15 dkg porcukorral, hozzáadunk 6 kanál vizet, 20 dkg kókuszreszeléket, rákenjük a lekvárra, utána rátesszük a másik kinyújtott lapot és előmelegített sütőben megsütjük. Utána kivesszük és hagyjuk kihűlni.
A tetejére: 6 tojássárgáját 20 dkg porcukorral kikavarunk, rákenjük a süteményre és hagyjuk megszáradni. Elég időigényes a száradás, kell hozzá kb. 24 óra. Vízbe mártott késsel szeleteljük.

 Nagyon finom sütemény, de vigyázni kell, mert nagyon kalóriadús :)

Kávés, csokis szelet

2015. május 20., szerda · Posted in

Ezt a receptet is egy nagyon régi újságban találtam és eljött az ideje annak, hogy elkészítsem.


Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt,
  • 10 dkg cukor,
  • 2 kávéskanál instant kávé, vagy inkakávé,
  • 25 dkg margarin,
  • 5 dkg étcsokoládé
  • porcukor.
Összegyúrtam a lisztet a cukorral, a kávéval és a margarinnal. A tésztát két egyenlő részre osztottam. A sütőpapírra egy nagy kört rajzoltam és az egyik tésztát kinyújtottam úgy, hogy akkora legyen, mint a papírra rajzolt kör. Pizzavágóval 8 részre osztottam, és előmelegített sütőben 5 percig sütöttem. A félig sült tésztát kivettem, ráreszeltem az étcsokoládét és visszatettem még 5 percig sülni. A tészta másik felét is így sütöttem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.