Sültpaprika savanyúságnak

2015. július 8., szerda · Posted in ,

 

A paprikát megmossuk, megszárítjuk, a tűzhely lapján megsütjük, vigyázzunk arra, hogy minden oldala egyformán barnára süljön. Egy tál hideg vízbe rakjuk, az elégett hártyát lehúzzuk és kicsumázzuk. Miután lecsorgott a leve, tasakba vagy dobozokba tesszük és lefagyasztjuk.

Ha frissen szeretnénk elfogyasztani, akkor levet készítünk neki.  Ecetes vízbe sót, nagyon kevés cukrot teszünk és a paprikára öntjük, majd pár órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

Télen is ilyen levet készítünk neki, miután kiolvadt a paprika, ráöntjük és hagyjuk egy kis ideig állni. 

Angyalbögyörőből köménymagos sajtos ropogós

2015. július 7., kedd · Posted in

... avagy ismét az elrontott süti meséje. Bevállalom, megmutatom, nem seprem a szőnyeg alá :)


A Szakácsmustra 11-ik fordulójára szerettem volna valamit készíteni. Lehet most sokan csúful fognak nézni rám, de nem vagyok Laci bácsi rajongó, nem sikerült neki megszerettetnie magát. Ennek ellenére kihívásnak vettem a dolgot, gondoltam akkor itt az ideje, hogy találjak egy receptet, amit elkészítem és szívesen el is fogyasztom. 

Az angyalbögyörőre esett a választás, amit Laci bácsi angyalbögyölőnek nevez. Kicsit furcsálltam, körül is néztem és inkább angyalbögyörő néven ismert. Gyerekkoromban hallottam róla, de sosem ettem, mi sosem készítettünk, tehát épp ideje lett volna kipróbálni.

Pofonegyszerű a recept, kell hozzá 50 dkg főtt burgonya lereszelve, 12 dkg liszt, 1 tojás, kevés só, ebből tésztát kell gyúrni, nudlit formálni belőle, megfőzni és ízlés szerint mákkal, mézzel, befőttel, lekvárral, vagy épp káposztával tálalni.

Megfőztem a krumplit, meghámoztam, lereszeltem, hozzáadtam a sót, a lisztet és a tojást és elkezdtem összedolgozni, de már előre láttam, hogy nem lesz jó. Tiszta ragacs volt az egész, fényévekre állt a gyúrható tésztaállagtól. Adtam hozzá még lisztet, de semmi hajlandóságot nem mutatott a massza. Valahogy megformáztam egy részét, feldaraboltam és sós vízben próbáltam megfőzni. Próbáltam, de ebből is egy nagy adag ragacs lett, így feladtam. 

Szerencsére kb. 10%-án főztem meg, így a többi megmaradt. Megint felmerült a jól ismert kérdés: "Most ezzel mit csináljak?" Nálam mindig az az első, hogy megpróbálom megmenteni a beletett alapanyagokat. Sok krumplis tészta recept létezik, így sacc/kb. adtam még hozzá sót, bőven sütőporos lisztet, amíg gyúrható masszát kaptam. Sütőpapírt tettem a tepsibe és kézzel beleegyengettem a masszát úgy, hogy kb. 1 ujjnyi vastag legyen. Megsóztam a tetejét, megszórtam köménymaggal és reszelt sajttal, majd addig sütöttem, amíg a sajt elolvadt és a teteje kezdett pirulni. 

Próbáltam rájönni, mi lehet az oka annak, hogy nem sikerült és egyetlen magyarázatot látok erre, mégpedig azt, hogy a mostani krumpli nem elég lisztes még, inkább ragacsos, ezért nem sikerült. A mennyiségeket betartottam, digitális mérlegen mértem, hajszál pontosan, tehát ott nem lehetett baj. És nem is a Laci bácsi hibája, ezzel tisztában vagyok.


Végül finom lett az eredmény, csak hát nem ezt szerettem volna :) Néha remekelek, de máskor pedig annyira elrontom, hogy 180 fokos fordulatot véve teljesen más lesz belőle. Az a szerencse, hogy kidobni még nem kellett semmit. Remélem ezután sem kell.

Fahéjas ribizlilekvár

2015. július 6., hétfő · Posted in , ,


Eddig mindig tisztán, vagyis ízesítés nélkül főztem a ribizlilekvárt, mert elég aromás, de idén gondoltam egyet és tettem bele egy rúd fahéjat is. Kicsit féltem az eredménytől, mert a ribizli elég "pikáns" tud lenni, de a fahéj csak emel az értékén, javítja az ízösszetételt. Nagyon finom lett.

A folyamatot nem írom le, ugyanúgy készült mint a fehér ribizli, az eljárás ugyanaz. Miután kipréseltem, a magot és a héját eltávolítottam, hozzáadtam az egy rúd fahéjat és belefőztem a lekvárba. Ebbe is tettem 3 dzsemfixet és kb. ugyanannyi cukrot, mint a másikba, tehát kb. 2,5 kg-t.

Málnás fehérribizli lekvár egresessel

2015. július 5., vasárnap · Posted in , , , ,


Elérkezett a lekvárok ideje, beért a ribizli is. Idén külön főztem a fehér ribizlit és a pirosat, de egyiket sem tisztán, mert épp ért a málna és az egres, amiből nincs sok, magára sajnos nem lehet kifőzni, így most a fehér ribizlihez adtam kb. 2 marék piros egrest és a képen látható mennyiségű málnát, ami kb. 1 kg lehet.


Pontos mennyiségeket nem tudok mondani, mivel annyit használtunk, amennyi a kertben vol, de a  folyamatot leírom.


A ribizligerezdeket megmostuk, leszemeltük és a megmosott egressel együtt feltettem főni. Addig főztem, amíg a szemek szétfőttek. Ekkor hozzáadtam a málnát is és még kb. 30 percig főztem. A málna majdnem azonnal szétfő. Utána levettem a tűzről, szűrőn átszűrtem és sűrű függönyszerű anyagon átpasszíroztam. Az így nyert levet feltettem főni és időnkénti kavargatás mellett addig főztem, amíg majdnem felére leapadt. Ez kb. 3 - 4 órát vett igénybe. 

Ekkor hozzáadtam kb. 2,5 kg cukrot és 3 dzsemfixet. Sajnos ehhez muszáj, mert a ribizlinek nincs húsa, így kell valamivel sűrűsíteni. Felforraltam és üvegekbe töltöttem, majd másnapig száraz dunsztba tettem. 

16 majdnem egyforma, 375 ml-es üveg lekvár lett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.