Lecsó - LVK 1 fordulóra

2015. szeptember 23., szerda · Posted in

Melinda láncjátékot hirdetett "Lássunk világot a konyhában! - LVK" címmel. Az első forduló témája az erdélyi konyha. Gondoltam illene nekem is benevezni, annál is inkább, mert ez nekem nem lássunk világot, hanem itthoni pálya. Törtem a fejem hogy mit is készítsek, hogy eredeti és hagyományos is legyen. Emlékezetemben elővettem a nagymamámtól tanult, gyerekkori ételeket és végül ezt a lecsó receptet választottam, ami sokaknak meglepetés lesz, mert a lecsót mindenki ismeri, de valószínű nem így, ugyanis sokan a lecsót egész másképp készítik.

Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 nagy fej apróra vágott hagyma,
  • 2 db piros paradicsompaprika,
  • 1 db zöld paprika,
  • 1 db félpiros paradicsompaprika,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 3 nagy érett paradicsom,
  • 3 nagy krumpli,
  • 1/2 bögre rizs,
  • só ízlés szerint
  • kevés cukor. 
A paprikákat megmostam, négybe vágtam, kivágtam a magházukat és vékony szeletekre vágtam. Az apróra vágott hagymát forró olajon üvegesre dinszteltem, majd hozzáadtam a vékonyra szeletelt paprikát, a sót és tovább pároltam. Vizet ekkor még nem kell adni hozzá, mert a paprika nagy része víz és levet enged. Amikor már a paprika is üvegesre párolódott, hozzáadtam a meghámozott és kockára vágott burgonyát, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és puhára főztem.

Közben a rizst háromszor annyi enyhén sós vízben megfőztem. A paradicsomot megmostam, forró vízbe dobtam, hogy a héját le tudjam utána húzni. Hagytam, hogy fellobbanjon, majd amikor a héja kezdett megrepedezni, kivettem a vízből és hagytam kicsit hűlni, majd lehámoztam és felszeleteltem. Amikor a krumpli megpuhult, hozzáadtam a lehéjazott és felvágott paradicsomot, hagytam kb. 10 percig főzni, majd hozzáadtam a rizst és kavargatás mellett még főztem kb. 5 percig. Utána levettem a tűzről, utánasóztam még kicsit és adtam hozzá kevés cukrot is, hogy elvegye a paprika erős ízét.

Kakaós-meggyes kalács

2015. szeptember 22., kedd · Posted in , , , ,

A jól bevált kalács receptemet készítettem el, most viszont kakaós-meggyes tölteléket tettem bele. 


Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg fehér liszt (000, kalácsnak való),
  • 1 tasak száraz élesztő (de lehet egy kocka, 25 g friss élesztő),
  • 2 tojás sárgája,
  • 5 pupozott evőkanál cukor,
  • 80 g olvasztott margarin,
  • 1 mk só,
  • 3,5 dl tej (1,5%-os, vagy 3,5%-os).
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 2 tojás fehérje,
  • 10 dkg cukor,
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaó,
  • meggy.
A kenéshez:
  • 1 tojás sárgája 

A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a sót, a cukrot és a száraz élesztőt és jól összekavartam. A tojássárgákat felvertem, hozzáadtam a langyos tejet és az egészet a liszthez adtam, majd tésztát gyúrtam belőle. Jó könnyű, nem ragacsos tésztát kell kapjunk és ha kell, még lehet hozzáadni egy kevés lisztet, amíg a táltól és a kezünktől is elválik. Ekkor apránként, nagyon kis adagokban elkezdtem hozzáadni és beledolgozni az olvasztott margarint. 

Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Utána lisztezett munkalapon kicsit átgyúrtam, majd téglalap alakúra kinyújtottam. A tojásfehérjékből és a cukorból kemény habot vertem, hozzáadtam a kakaót és az egészet a kinyújtott tésztára kentem, majd rászórtam a kimagolt és lecsepegtetett meggyet. Óvatosan feltekertem és kicsit megcsavartam, majd sütőpapírral kibélelt kalácsformába tettem. A tetejét megkentem tojássárgával, majd előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöttem.

Csőben sült, pikáns kolbászos-sajtos penne

2015. szeptember 21., hétfő · Posted in , ,

Ez megint csak egy ötlet, nem kell ide különösebb szakácstudomány. Gyorsan el lehet készíteni, akár maradékból is.  


Hozzávalók:
  • penne,
  • pikáns kolbász (de lehet nem pikáns is),
  • reszelt sajt,
  • fűszer,
  • kevés olaj.
A pennét sós vízben megfőztem. A kerámiatál aljára nagyon kevés olajat öntöttem, kikentem vele a tálat, majd beleöntöttem a lecsepegtetett pennét és enyhén megfűszereztem. Ráhelyeztem a karikára vágott pikáns kolbászt, majd rászórtam a reszelt sajtot. Kb. 20 percre sütőbe toltam, amíg a sajt kicsit megolvadt.

Szilva leves

2015. szeptember 20., vasárnap · Posted in ,

Ez az első szilva levesem, de még lesz ilyen, mert nagyon ízlik.


Hozzávalók 2 személyre:
  • 40 dkg nem túl érett szilva,
  • 2 db szegfűszeg,
  • 2 db szegfűbors,
  • 2 késhegynyi őrölt fahéj,
  • cukor ízlés szerint,
  • 1 tojás,
  • kb. 150 ml tej.
Feltettem a vizet főni és hozzáadtam a fűszereket, majd hagytam kb. 10 percig főni magára. Ezt meg kell csinálni, mert másképp nem lesz idő arra, hogy a fűszerek íze kifőjön. Közben a szilvát megmostam, kimagoztam és felszeleteltem. Hozzáadtam a vízhez a cukrot, a szilvát,  és főztem kb. még 5 percet, addig, amíg a szilva héjából kezdett kifőni a festékanyag és a szilva húsa kezdett szétmenni.  Ekkor hozzáadtam a tojásfehérjét és még hagytam kb. 2 percet, amíg megfőtt. (Tudom, ez sokaknak fura lesz, de én mindig beleteszem a levesbe a tojás fehérjét, legyen az édes vagy sós.) Utána levettem a levest a tűzről és hozzáadtam a tejjel elkavart tojássárgás habarást.  

Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.

13. Szakácsmustra - Kiírás!

2015. szeptember 18., péntek · Posted in

Mrs Same, a Habverő és fakanál bog szerzője nekem adta át a stafétát, így az enyém lett az a megtiszteltetés, hogy kiválasszam nektek a 13-ik forduló szakácsát. 

Íme a Szakácsmustra eddigi története:
Mivel pár kedvenc szakácsom már szerepel az első 12 körben, így most egy olyan szakácsra esett a választásom, akit már rég csodálok, de szégyen szemre még semmit sem készítettem tőle. Nos, ő nem más mint az ausztrál Curtis Stone :)


Lehet már ismeritek, ha nem, akkor épp itt az ideje, hogy megismerkedjünk vele és az általa elkészített egyszerű és nagyszerű finomságokkal. 

Használható források: 
YouTube  

Akinek gondja akad az angol nyelvvel és a webfordítóval sem boldogul, az nyugodtan fordulhat hozzám segítségért: e-mailben kérek egy linket és segítek. 

Az elkészült finomságokról linket és fotót kérek a következő email címre:


Aki elküldte, azt megkérem írja meg ide egy hozzászólásban is, hogy elkerüljük az elkallódás veszélyét! (Ezt mindig kérem, de kevesen tartják be.)

Beküldési határidő: 2015 Október  25

Mindenkinek jó sütés-főzést kívánok!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.